Monday, June 29, 2009

thinking

assalamualaikum dan salam sejahtera. semoga semuanya sihat di dalam perlindungan Allah SWT.

kita selalu berfikir, hari2 pun kita berfikir, bermacam2 kita fikir, fikir tu, fikir ni. xpernah dalam hidup ni kita tak berfikir. kalau dalam tidur pun, kadang2 kita terbawak2 dgn masalah kita sampai termimpi2. kan?

memang kita sebagai manusia tak pernah lari dari sebarang masalah. tapi, apa yang penting adalah macamana kita pandang satu2 masalah tu. sesetengah orang kata, kita perlu melihat masalah tu sebagai peluang. peluang yang macamana?

pada pendapat aku, kita hendaklah berusaha melihat sesuatu masalah tu sebagai proses. proses yang mana akan dapat mematangkan pemikiran kita. kerana otak kita adalah satu organ yang mana apebila kita semakin tua, semakin bagus ia berfungsi. tu kata prof harlina kepada aku.

jadi, apabila kita diselubungi masalah, kita kenalah kreatif dan berfikir dgn kritis. hehe..macam zaman skolah2 pulak..namun, tak perlulah fikir terlalu banyak. fikir yang penting sahaja, dan apa yang kita fikir tu boleh menggerakkan kita, agar sesuatu permasalahan dapat diselesaikan. kerana, dengan befikir saja tak boleh settlekan problem tu pun. frankly speaking..main chess pun kita berfikir 10 steps ahead, by chance. pick the best.

sambung esok..nak study..hehe

0 comments:

Post a Comment

sila berikan komen | comments anyone? tq